Kitchen Case Study: Kingsey Kitchens – Hackney Flat

At a glance Hackney flat

Buckinghamshire-based Studio Partner, Kingsey Kitchens is a kitchen retailer and manufacturer with a specialist team of craftsmen, designers and installers committed to delivering bespoke kitchens built around the customer. In this case study, we find out how the team took on the challenge of a unique brief and transforming a Hackney flat into a stunning living space.

Kingsey Kitchens Case Study

When the enquiry first came into the Kingsey Kitchens showoom, the team wondered what to expect.  The two bedroom, one bathroom, very run down flat in Hackney was going to prove a challenge in maximising not only the space but the storage too. The clients only request was for a bath to be included – a jacuzzi one! Apart from that, Kingsey Kitchens had carte blanche.

Transformation

 

Image Thumbnail

The team set to and worked on the floor plan and very soon it all started to come together.  From the front door to the windows at the rear of the property, nothing was left untouched.  Walls came down, new electrics were installed, new modern double-glazed anthracite windows were put in the lounge and the small bedroom. All the internal doors throughout, including the front door, were all replaced. One of the most noticeable transformations that Kingsey Kitchens & Interiors made was to lower the high ceilings so that the lighting could be improved upon and strategically placed throughout the flat.

Kingsey Kitchens Case Study

The re-configured space took on a whole new feeling. The master bedroom was given an ensuite bathroom, including the jacuzzi bath, fabulous purpose-built wardrobes and storage, and not forgetting a TV that can be viewed from the bed.  Lots of gold and bronze were used for the wardrobes, blinds and matching bedding.  The second bedroom, whilst smaller, was designed to fita double bed with cleaver storage underneath and built-in wardrobes.  A shower room with toilet and basin was installed next to the bedroom and the cupboard in the hallway became a small utility room housing the washing machine and tumble dryer.

Kingsey Kitchens Case Study

The lounge with its media wall and study area links into the open plan kitchen area.  Again to maximise storage, a sofa bed with an additional storage section was chosen and Kingsey then designed a clever coffee table that has a top that rises up so that you can sit and dine should you wish, not forgetting that there is storage underneath too.

More colour, less clutter

 

Kingsey Kitchens Case Study

The kitchen has a bespoke coloured splashback to compliment the mauve and purple tones chosen by the team matching the fabric dressing the windows and the cushions in the lounge.  The installation of a hot tap eliminated the need for a kettle, freeing up additional space on the work top. The bespoke breakfast bar also has the benefit of additional storage for kitchen essentials.

Extraction

 

The new kitchen needed a re-circulating style extractor fan that was discrete so as not to spoil the line of the kitchen, but also effective, so an extractor no bigger than the size of a small television was chosen.  The media wall and kitchen colours bring the space together and the Kingsey Kitchens team used key elements to highlight the rooms feature such as copper coloured lights, under-plinth led lights and concrete grey kitchen doors to give the space a texture, plus a lit display section on the lounge side of the space.

Kingsey Kitchens Case Study

This case study from Kingsey Kitchens demonstrates how fantastic use of space, design, storage and finishing touches can create a truly bespoke living space.

Find out more about Kingsey Kitchens by visiting their Studio Partner Profile or take a look at another Kingsey Kitchens case study.

Like this look? Then you’ll love…

 

Create a personal space with glass splashbacks

Go for gold: Why gold is the metallic of the moment

The ultra-thin lighting with big impact from Loox

Previous post
See more

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×